Installatietechniek, wat is dat?

Kort samengevat kun je zeggen dat installatietechniek zich bezighoudt met installaties in de bouw, de industrie en infrastructurele voorzieningen als wegenbouw. Dit kan zowel gaan om het samenstellen van technische componenten tot een functioneel geheel, als het onderhoud daarvan. Verschillende takken zijn onder andere hoogspanningsinstallatie, ICT installatie en infra technische installatie. Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen elektrotechnische installaties (E) en werktuigbouwkundige installaties (W).

De installatiemonteur

Iemand die in de installatietechniek werkt wordt een installatiemonteur genoemd. De meeste mensen denken bij dat woord aan vooral aan onderhoud en reparatie van centrale verwarming, cv-ketels, gas- en waterleidingen en sanitair. Er is dus een overlap met wat een loodgieter doet, maar een installatiemonteur moet bijvoorbeeld ook kennis hebben van veiligheidsrisico’s en technische tekeningen kunnen lezen. Bij nieuwbouw installaties zijn tekeningen vaak nog wel aanwezig, maar bij renovaties zijn de tekeningen vaak maar beperkt beschikbaar. Dan moet een installatiemonteur op basis van eigen inzicht de ‘route’ kunnen bepalen van de leidingen.

Een installatiemonteur kan zich bezighouden met verschillende taken, zoals:

  • Verwarming: Het plaatsen van onder andere cv-ketels en radiotoren. In een woning, maar ook in bedrijfspanden. Bij een dikwandige leiding zoals die bij bedrijven en in de industrie wordt gebruikt hoort ook het lassen van de leidingen erbij. Bovendien hoort ook het aanleggen van vloerverwarming en warmtepompen bij het takenpakket van een installatiemonteur.
  • Water: Een installatiemonteur kan ook waterleidingen aanleggen en deze aansluiten op de riolering. Hoewel er tegenwoordig vooral gebruik wordt gemaakt van pvc buizen, kan er ook gevraagd worden om met koperen leidingen te werken. In dit geval moet een installatiemonteur de buizen het specialistische buigen zelf kunnen uitvoeren.
  • Gas: Een gasleiding naar bijvoorbeeld een keuken moet aangelegd worden en vakkundig worden gekoppeld of gefit. Het is essentieel dat een installatiemonteur die een gasleiding aanlegt nauwkeurig werkt en een behoorlijk inzicht heeft van veiligheid.
  • Sanitair: Het plaatsen en aansluiten van wasbakken en toiletten wordt vaak door installatiemonteurs gedaan. Bovendien kunnen ze over het algemeen ook tegels plaatsen en vloerverwarming aanleggen.
  • Dak en zinkwerk: Een specialisme binnen de installatietechniek is het plaatsen van hemelwaterafvoer zoals dakgoten. Om lekkage te voorkomen is het belangrijk dat dit nauwkeurig wordt aangelegd. Bovendien zijn dakgoten vaak duidelijk zichtbaar vanaf de straat en dienen ze dus netjes afgewerkt te zijn.

Aan de slag als installatiemonteur

In de meeste gevallen werkt een installatiemonteur bij een installateur. Ook bedrijven die keukens en badkamers plaatsen hebben over het algemeen installatiemonteurs in dienst. Er is onderscheid in woningbouw, industrie en zogeheten utiliteitsbouw, zoals kantoren, scholen en winkels. Bovendien is er nog een onderscheid tussen nieuwbouw, renovatie, service en onderhoud.

Wanneer jij als installatiemonteur aan de slag wil kun je een installatietechniek opleiding doen. Zo kun jij straks zelf een industriële luchtafvoer, dakbedekking of sanitaire voorzieningen als een keuken of een badkamer zelf aanleggen.