Waarom is collageen belangrijk?

collageen

Er zijn verschillende soorten eiwitten die ons lichaam nodig hebben. Een van de belangrijkste soorten eiwitten die ook weleens super eiwit wordt genoemd en ook door het lichaam zelf aangemaakt wordt, is collageen. Collageen wordt ongeveer tot het levensjaar van 25 door het lichaam aangemaakt en is erg belangrijk voor de conditie van onder andere de gewrichten en de botten, maar ook voor de huid en het haar.

Om de eigen productie aan te vullen na het 25e levensjaar en om onder andere haar en huid in een goede conditie te houden nemen veel mensen extra collageen in, bijvoorbeeld door op specifieke voeding te letten of door het nuttigen van specifieke supplementen.

Collageen uit je voeding

Collageen levert een bijdrage aan de kwaliteit van de huid en zorgt dat deze er goed uitziet en ook elastisch blijft. Door de afnemende productie van collageen nadat je ongeveer de 25 gepasseerd bent, verlies je gemiddeld 1% van de aanwezigheid van collageen in je lichaam per jaar. Door hier producten voor te gebruiken houd je de collageenbehoefte op pijl. Collageen komt onder andere voor in verschillende soorten voeding.

Vooral voeding met veel proteïne en oliën, zoals bijvoorbeeld rood vlees. Ben je niet echt een vleesliefhebber of ben je een bewuste eter of vegetariër dan is dit geen enkel probleem, want er zijn ook tal van plantaardige producten boordevol collageen, zoals bijvoorbeeld linzen, bladgroenten, maar ook bessen en sinaasappelen.

Collageen supplementen tegen gewrichtsklachten en hart- en vaatziekten

Naast het beschermen van de huid en ook het haar, is collageen essentieel voor de bescherming van de organen en de conditie van het bindweefsel. Niet alleen de organen en de eerdergenoemde gewrichten hebben behoefte aan collageen, maar ook de spieren leven op van een gezonde collageen voorziening. Het is wel duidelijk dat het lichaam niet zonder collageen kan.

Met een specifiek dieet of door te letten op verschillende soorten voeding, kom je al een heel eind, maar om helemaal zeker te zijn dat je voldoende van dit supereiwit binnenkrijgt, is het een goed idee om gebruik te maken van supplementen. Door supplementen te gebruiken in bijvoorbeeld poedervorm zoals collageen peptide poeder kun je ouderdomskwalen, zoals bijvoorbeeld artrose uitstellen en verlichten. Daarnaast is de kans op hart en vaatziekten een stuk kleiner wanneer je genoeg collageen in je lichaam hebt.