Een duurzaam en gezond gewicht zonder ingewikkeld dieet

We willen allemaal gezond blijven en dat is logisch. We worden ouder en moeten zuiniger met ons lijf omspringen, wanneer we daarnaast ook gezond willen blijven. Naast voldoende beweging is een gezond eetpatroon ook van belang. Voor het welbevinden, maar ook wanneer je wilt afvallen kan een voedings-, suppletie- of bewegingsadvies helpen. Als je dit advies tenminste afstemt op de persoon.

Met de auto naar de sportschool

Niet iedereen houdt van intensief sporten, niet iedereen houdt van rauwkost en niet ieder lichaam is hetzelfde. Omdat sporten maar 5% uitmaakt van je totale metabolisme is een voedingsadvies en een goed receptenboek een betere investering. Natuurlijk is bewegen belangrijk, maar dat kan op vele manieren en hoeft niet altijd in een sportschool. Waarom zou je in de auto naar een sportschool gaan, terwijl je wandelen ook leuk vindt? En je ook je dagelijkse bewegingspatroon door kleine aanpassingen kunt verbeteren? Stevig sporten moet je vooral doen omdat je het leuk vindt! 

Gezond afvallen zonder dieet

Wanneer je wilt afvallen is gezonde voeding dus belangrijk. Dit lijkt logisch, waar wat is dat eigenlijk? Gezonde voeding? Er zijn ‘De Schijf van Vijf’, ‘De Voedingspiramide’, ‘De Voedselzandloper’ en nog veel meer die ons vertellen hoe we gezond kunnen eten. Maar het lijkt wel dat wat vandaag gezond is, morgen weer ongezond blijkt te zijn. Veel onduidelijkheid! Een voedingsadvies op maat kan je helpen uit te zoeken wat het beste past bij jou. Dus niet alleen ‘Je bent wat je eet’, maar ook ‘Je eet wat bij jou past’. Wat voor de één gezond is, is niet automatisch gezond voor de ander! 

Een maaltijdbox kan enorm helpen

Een maaltijdbox kan je bijvoorbeeld enorm helpen om gemakkelijk en gezond te eten. Je krijgt dan wekelijks alle benodigde ingrediënten en recepten thuisgestuurd. Dit is direct een stok achter de deur om het ook daadwerkelijk te doen!

Voeding als medicijn

Voeding kan allerlei systemen in jouw lijf voorzien van de juiste voedingsmiddelen. Door jouw lichaam op de juiste manier te voeden en te ondersteunen kunnen afvalstoffen beter afgevoerd worden, kun je sneller herstellen na ziekte of ondersteun je jouw lichaam extra als stevige sporter. Goede voeding kan zorgen voor minder lichamelijke klachten en meer energie. En een gezonde geest huist in een gezond lichaam; lichamelijke gezondheid stimuleert geestelijke gezondheid en v.v.

Een gewichtige zaak

Wanneer je last hebt van overgewicht is dit niet alleen een kwestie van te weinig beweging en te veel eten. Al wordt dit de laatste tijd nogal gepromoot, dit is wat kort door de bocht. Zeker helpt een gezond beweeg- en eetpatroon, maar overgewicht kan ook andere oorzaken hebben. Het kan veroorzaakt worden door een stofwisselingsstoornis, bijwerkingen van medicijnen, de samenstelling van de voedingspatroon, emotioneel of als troost eten en andere lichamelijke aspecten, zoals verstoring van de hormoonbalans of een bloedsuikerafwijking. Zoals de laatste tijd al regelmatig overal kunt lezen, is te weinig slapen en te weinig ontspanning ook niet bevorderlijk voor het op gewicht blijven. Overgewicht is een gewichtige zaak!

Weer die hormonen

Ook kunnen hormonen zoals insuline, adrenaline, glucagon, het groeihormoon, schildklierhormoon, oestrogeen, testosteron en DHEA uit balans raken. Deze verstoringen in het metabolisme kunnen weer nare gevolgen met zich meebrengen zoals een verhoogde afgifte van cortisol, wat op den duur kan leiden tot insulineresistentie (bloedsuikerafwijking). Veel mensen met overgewicht zijn insulineresistent. Je ziet dat vooral aan het ‘zwembandje’ rond de heupen of overbekende ‘bierbuikje’.

En dan is er nog de GL: de glykemische lading van voeding. Zonder hier te diep op in te gaan: voeding met een hoge GL lijkt insulineresistentie te bevorderen, voeding met een lage GL geeft een langer gevoel van verzadiging. Dit laatste helpt natuurlijk enorm wanneer je wilt afvallen.

Zuur-base balans

Tegenwoordig zijn de eiwitrijke en koolhydraatarme voeding om gewicht te verliezen weer erg  ‘in’. Wat niet iedereen weet is dat je dan wel erg moet letten op de zuur-base balans in het lichaam. Eiwitrijke voedingsmiddelen hebben vaak een verzurend effect op het lichaam. Wil je dat tegengaan, is het verstandig om tegenover elk portie aan eiwitten vijf porties groenten te zetten.

Ondervoeding

Je kunt ook ondervoed zijn terwijl je last hebt van overgewicht. Je krijgt dan te veel calorieën binnen, maar de voedingsmiddelen hebben te weinig voedingswaarde. Daarnaast zijn er veel vrouwen die allerlei dieetpogingen met weinig eten hebben gedaan (crashdiëten, maagbandjes etc.), wordt er regelmatig te eenzijdig gegeten met te veel lege calorieën. Je lijf krijgt te weinig nutriënten. Je put zo je lichaam uit!

Pitamientjes

Vitamines en mineralen zijn belangrijk voor jouw gezondheid. Mensen met overgewicht laten hier nog wel eens verstoringen in zien. Vitamine D, chroom, zink, calcium, magnesium, Vitamine B-complex en Vitamine C bijvoorbeeld zorgen voor het goed verlopen van de diverse lichaamsprocessen. Maar ook een teveel aan bepaalde vitamines, mineralen of kruiden kan zorgen voor klachten. Daarom blijft een voedingsadvies op maat van belang!

Darmflora

Een gezonde darmflora helpt bij het welbevinden en bij het afvallen. Wanneer je het gevoel hebt dat jouw darmen niet volledig in balans zijn, kunnen de juiste voedingsadviezen hiervoor zorgen. Dit geldt zeker voor mensen met overgewicht. Langdurig eenzijdige voeding, te veel eten, eetbuien zorgen voor disbalans. Dit kan zelfs uiteindelijk resulteren in (chronische) darmklachten. Een voedingsadvies op maat kan jou helpen bij het weer in balans brengen van jouw darmen.