Normaal of biologisch, wat is het verschil?

Bij steeds meer producten zie je staan dat het een biologisch product is. Niet iedereen weet precies wat dit inhoudt en dit is heel logisch. Wanneer je door de supermarkt loopt en je ziet zowel normale als groene prijskaartjes, dan neemt niet iedereen meteen de meest verantwoorde keuze. Dit hangt namelijk ook voor een groot deel van de prijs af. Ik ga je in dit artikel vertellen over alles wat er nou achter dat groene prijskaartje zit. Na dit gelezen te hebben weet je precies wat een biologisch product verschilt van een ‘normaal product’. 

Definitie

Allereerst is het even van belang om de letterlijke definitie van het woord biologisch te vermelden. In Nederland is een product biologisch wanneer het geproduceerd is zonder dat er gebruik is gemaakt van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde organismen. Dit wil zeggen dat een product eigenlijk pas echt biologisch is als het op een natuurlijke wijze geproduceerd is. Voor wat betreft vlees zegt dit iets meer. Wanneer je bijvoorbeeld rundvlees koopt, is dit biologisch wanneer een koe genoeg leefruimte heeft gehad en een betrekkelijk lang en gezond leven heeft geleefd. 

Prijs

Wanneer je kijkt naar bepaalde prijskaartjes in de supermarkt zal je een aantal dingen opvallen. De prijs van het product ‘walnoten biologisch’ ligt bijvoorbeeld veel hoger dan de prijs van de ‘walnoten 500 gram’. In het bovenstaande kun je eigenlijk al je antwoord opmaken waarom de prijs van biologische producten hoger ligt. Doordat er geen gebruik meer wordt gemaakt van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde organismen is het voor aanbieders een stuk lastiger om het product ook daadwerkelijk aan te bieden. Biologische grondstoffen zijn nou eenmaal duurder dan de grondstoffen die worden gebruikt voor massaproductie en die eigenlijk gewoon een stuk slechter zijn dan de biologische grondstoffen. Het is uiteraard niet verplicht om biologische producten te kopen, maar je weet wel dat je een stuk verantwoordelijker omgaat met je geld.

Verantwoord inkopen doen

Het komt er dus op neer dat het helemaal niet heel erg raar is dat biologische producten duurder zijn dan de ‘normale producten’. Zoals net vermeld is het niet verplicht om biologische producten te kopen in plaats van het alternatief, maar het is wel een meer verantwoorde keuze. Het is belangrijk dat jij na het lezen van dit artikel in ieder geval duidelijk hebt wat biologische producten precies inhouden en wat ervoor zorgt dat de prijs relatief hoger ligt. Eén ding is zeker en dat is dat jij de volgende keer anders tegen de groene prijskaartjes aan zal kijken.