Zet je culinaire kunsten op standje 11!

Verwijzing naar This is Spinal Tap, voor degenen die ‘m niet snapten. We willen maar zeggen dat je net even dat kleine stapje verder kunt gaan om iets fenomenaals op tafel te zetten.

Misschien heb jij je talenten in de keuken al van jongs af aan meegekregen of ben je meer gaan experimenteren naarmate je ouder en volwassener werd. Of beide. En we gaan er in dit geval eventjes vanuit dat je geen speciale gastronomische opleiding hebt gevolgd maar een hobbykok(kin) bent. Want aan perfectie valt niet veel meer te schaven, uiteraard.

Hoewel, is dat zo? We kunnen ons enigszins voorstellen dat zelfs een expert zich in zijn of haar vrije tijd heel erg toelegt op een beperkt aantal gerechten of ingrediënten. Dan wordt het na een tijdje toch echt zaak dat je je horizon gaat verbreden, nietwaar? En te oud om te leren ben je nooit.

Sterker nog, wanneer je koken heel serieus neemt en heel erg benieuwd bent naar alle mogelijkheden op culinair gebied, ben je daar zelfs nooit klaar mee. Daarom zetten we enkele zaken op een rij voor de echte die hards die graag hun kennis en vaardigheden verscherpen om zo de toppen van hun kennen en kunnen te verrijken!

De resultaten daarvan zullen te zien en te proeven zijn.

Zelfstudie

Uiteraard begint het allemaal hiermee. Zeker wanneer je de geheimen van een bepaalde nationale keuken wilt ontsluieren. Of erachter wilt komen wat je allemaal kunt doen met ingrediënten die je nog niet heel veel hebt gebruikt. Door je over dergelijke onderwerpen in te lezen leer je tevens of er nog iets aan jouw geluk in de keuken ontbreekt. Welke kruiden en garneringen werken het beste met het hoofdbestanddeel van de recepten die jij wilt bereiden? Hoeveel verschillende variaties zijn er te bedenken? Na een tijdje houd je geen vragen meer over maar zijn jouw kunsten verrijkt met antwoorden op dergelijke kwesties. En dan wordt het tijd om weer iets nieuws te gaan leren! De mallemolen houdt gewoonweg niet op met draaien…

Benodigdheden

Niet alleen ingrediënten zul je nodig hebben, ook keukengerei. Natuurlijk, er zullen vast al de nodige potten en pannen in je kast staan. Maar in een standaard set zul je geen heel specifiek kookgerei aantreffen, zoals een braadpan. Daarvoor moet je wel even ietsje dieper in je buidel tasten dan voor vele andere benodigdheden in je keuken. Zeker wanneer je uitgaat van degelijke merken, zoals BK, Alessi en Eva Solo. Maar geloof ons, dan heb je ook wat! Dankzij dergelijke investeringen wordt het een stuk gemakkelijker om geavanceerde recepten te bereiden en een indruk te maken op je gasten. En op jezelf, laten we dat ook niet vergeten!

Lust voor het oog

Smaak is het belangrijkste aan voedsel. Maar wanneer je een etentje organiseert, wil je ook dat er aan de aankleding van je kookkunsten niks te wensen over wordt gelaten. Zowel je tafel moet dus sfeervol gedekt zijn en de rest van je interieur is uiteraard spic en span. Maar de manier waarop je gerecht wordt opgediend is minstens zo belangrijk! Garneren kun je leren, gelukkig. Kwak niet alles lukraak op een bord maar verdeel salades, vlees, groente, rijst en andere ingrediënten keurig over de schalen en schotels van je gasten. Zie jouw woning in dit verband anders maar als een restaurant met potentie, voor het gemak. Oftewel, je hebt in dat geval alles, maar dan ook echt alles over voor die vijf sterren!