Voedingsadviezen bij de ziekte van Parkinson

voedingsadviezen ziekte van parkinson

De ziekte van Parkinson is een vervelende ziekte die veel invloed kan hebben op de lichamelijke en de mentale gezondheid. Het kan ook voorkomen dat dit invloed heeft op de eetlust en je gewicht. Bij deze ziekte zijn gewicht en voedingsstatus erg belangrijk, en daarom is het goed om extra aandacht te besteden aan je voedingsgedrag. Vooral omdat er veel mensen met Parkinson zijn die ondergewicht hebben. Dit is erg nadelig voor het ziekteverloop. Hoe het kan dat voeding een grote rol speelt bij Parkinson verschijnselen? Daar kun je hier meer over lezen.

Welke problemen kunnen optreden?

Er zijn verschillende problemen die kunnen optreden die met eten te maken hebben. Zo kan je met Parkinson last krijgen van een verminderde eetlust en misselijkheid. Door deze ziekte veranderen de maagbewegingen, waardoor vertering soms een stuk lastiger gaat. De maag leegt zich minder en ook op andere tijden dan normaal. Hierdoor kan het een gek gevoel geven. Daarnaast zijn er ook medicijnen die dit gevoel kunnen geven. Niet alleen de maag maar ook de darmen gedragen zich anders dan normaal, en bewegen zich onregelmatiger. Dit kan leiden tot obstipatie of verstopping, wat erg vervelend is. Dit kan verergeren wanneer er te weinig vocht in het lichaam komt, en daarom is voldoende water drinken belangrijk. 

Ook bewegingsproblemen komen voor

Tijdens de ziekte van Parkinson kunnen verschillende vervelende klachten optreden. Deze klachten kunnen uiteindelijk veel energie kosten. Zo kun je last krijgen van dyskinesie; dit is een vorm van overbeweeglijkheid. Hierdoor kun je veel afvallen. Ook heb je door de ziekte meer voedingsstoffen nodig, maar kan het zijn dat je dit niet allemaal binnenkrijgt. Daarentegen kan het ook zijn dat je gewicht toeneemt, doordat je minder beweegt dan normaal. De medicatie die je gebruikt kan daarbij ook leiden tot een groter hongergevoel waardoor je meer gaat eten. Overgewicht kan de Parkinson verschijnselen verergeren, en het is daarom goed om hier op te letten. Voor meer informatie kun je altijd een kijkje nemen op Verder met Parkinson. Op deze website lees je interessante artikelen over de ziekte van Parkinson en hoe daar het beste mee omgegaan kan worden.